Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέχρι 12 Μαΐου η δήλωση μετάταξης των αγροτών.




 Με τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου "Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.", δίνεται παράταση για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. έως 12-05-2017, και ρυθμίζεται το θέμα του ύψους των επιδοτήσεων για την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς.

Αναλυτικά:

Τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. περί ειδικού καθεστώτος αγροτών, λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν σε αυτό από 1.1.2017 (βλ. αρ. 47 ν. 4410/2016). Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1.1.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του εν λόγω άρθρου, υποβάλλονται έως και 12.5.2017 (αντί έως 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, που τυχόν επιβλήθηκαν, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση, 

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.

Αιτιολογική έκθεση:

Με την προτεινόμενη διάταξη των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 3 προστίθεται μεταβατική ρύθμιση στις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ σε σχέση με το χρόνο υποβολής των δηλώσεων έναρξης και μεταβολών για τους αγρότες που υποχρεωτικό εντάσσονται από 01.01.2017 στο κανονικό καθεστώς, είτε λόγω άσκησης και δεύτερης δραστηριότητας για την οποία τηρούν βιβλία, είτε λόγω υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου αυτού. Η υποχρεωτική ένταξη της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς λόγω άσκησης και άλλης δραστηριότητας για την οποία τηρούνται βιβλία προβλέπεται για πρώτη φορά από τις διατάξεις του όρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει από 01.01.2017 μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 47 του ν.4410/2016. Επειδή οι διατάξεις αυτές αφορούν σε μεγάλο πλήθος φορολογουμένων, κρίνεται σκόπιμη η προτεινόμενη ρύθμιση ως προς την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκαιρη ενημέρωση και συμμόρφωση των φορολογουμένων, χωρίς πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και όσους αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς λόγω υπέρβασης των ορίων του ειδικού καθεστώτος αγροτών, για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης της ίδιας κατηγορίας εκμεταλλευτών.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν έχουν επιβληθεί σε δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01.01.2017, σύμφωνα με τις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 47 του ν.4410/2016, για τις οποίες ορίζεται εν τέλει ότι υποβάλλονται έως και 12.05.2017, διαγράφονται ή επιστρέφονται, κατά περίπτωση.

Με την προτεινόμενη διάταξη της περίπτωσης γ' της παραγράφου 3 ορίζεται ότι στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, ειδικά και μόνο για το φορολογικό έτος 2017 θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν οι αγρότες εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους και αφορούν μόνο το έτος 2016 και όχι τυχόν ποσά αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν παλαιότερα έτη, λόγω ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος επιδοτήσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και λειτουργίας του νέου από το έτος 2017, γεγονός που είχε αρνητικές συνέπειες στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα.

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, τόσο για τον αγρότη όσο και για τη φορολογική διοίκηση, στην περίπτωση είσπραξης αναδρομικών επιδοτήσεων (δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης- βασικής από το έτος 2015 και μετά), δηλαδή επιδοτήσεων οι οποίες καταβάλλονται και λαμβάνονται από τον αγρότη το τρέχον έτος, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη (π.χ. 2014, 2015).

Ειδικότερα, έχοντας υπόψη ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς επίσης και η ονομασία τους από το 2015 και μετά, η αναδρομική καταβολή των ποσών των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες έχει ως αποτέλεσμα την υπαγωγή πολλών αγροτών στο κανονικό καθεστώτος ΦΠΑ, με αποτέλεσμα δυσανάλογες υποχρεώσεις για μικρούς αγρότες (υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ στην περίπτωση που δεν έκαναν καμία παράδοση), καθώς και στην αύξηση του διοικητικού κόστους για τη φορολογική διοίκηση.

Για να αποφευχθούν, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των αγροτών (καθυστερημένη καταβολή επιδοτήσεων εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ), δεδομένου ότι αν είχαν καταβληθεί έγκαιρα οι επιδοτήσεις οι αγρότες θα είχαν προχωρήσει στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους (ένταξη στο κανονικό καθεστώς ή παραμονή στο ειδικό καθεστώς για την πλειοψηφία αυτών), προτείνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι αγρότες το έτος 2016 έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ που αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης προτείνεται η ανωτέρω ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε συνάφεια με τη λειτουργία του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών.

Πηγή: Taxheaven 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως επιλέγουμε Οικογενειακό ιατρό ΕΣΥ και πως κάνουμε την εγγραφή.

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Στο πλαίσιο της  υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό  ( Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο ), σας ενημερώνουμε ότι έχετε αυτόματα αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο Οικογενειακό Ιατρό της επιλογής σας Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: –  μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής  ή –  σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  ή –  απ’ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό. Για την  αίτηση σας μέσω της εφαρμογής  ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα: 1 . Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα ( rdv.ehealthnet.gr ), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ 2 . Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων σας (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρω...

Taxisnet:Πώς μπορείτε να δηλώσετε ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους. Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο. Δείτε πώς θα δήλωσετε τον μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό στο taxisnet. Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.    Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.     Τα βήματα που πρέπει να ακο...

Ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων-Το πλαίσιο της ρύθμισης.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται πλέον από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Η εν λόγω διάταξη εναρμονίζει τον Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος (ΚΦΕ) με την απόφαση 330/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι κάθε σύζυγος μπορεί να υποβάλλει χωριστή ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος, καθόσον δεν συντρέχει προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης. Η απόφαση του ΣτΕ ερείδεται στις αρχές του Συντάγματος περί ισότητας και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εως τώρα, ο ΚΦΕ προέβλεπε ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πλέον, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει  με ανέκκλητη δήλωσή του έως την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος...