Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης: Αυτή είναι η αίτηση- Πώς θα τα διεκδικήσετε.


Έρχονται έξτρα αναδρομικά που αφορούν περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους και είναι από την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά από 3% ως και 14% σε κύριες συντάξεις που ήταν από 1.400 ευρώ και πάνω ως το 2010.
Τα ποσά των επιστροφών από την ΕΑΣ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος, μπορούν να τα ζητήσουν πίσω οι συνταξιούχοι με νέα ηλεκτρονική αίτηση ή με διόρθωση αυτής που έχουν κάνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπει πλέον, μετά την υποβολή της, να γίνουν διορθώσεις-προσθήκες και αλλαγές από τους συνταξιούχους.
Η μείωση αυτή έπρεπε να διακοπεί από 9/2/2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017.
Περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από το 2010.
Όσοι δεν προσέφυγαν έχουν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά. Το πρώτο βήμα είναι να κάνουν αίτηση εντάσσοντας και τις αξιώσεις τους για επιστροφή της ΕΑΣ, ώστε να ανακόψουν την παραγραφή. Όσοι έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ τους προηγούμενους μήνες, σε έντυπη μορφή, μπορούν να την υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.
Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομικών τους από 9/2/21017.
Η μείωση κρίθηκε αντισυνταγματική από Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017 και, όπως διέταξε το Δικαστήριο, από τις 9/2/2017 η περικοπή πρέπει να διακοπεί διότι είναι παράνομη.
Αυτή είναι η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ
Δικαίωμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών από την παράνομη παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έχουν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι ένστολοι και οι υπαγόμενοι σε ειδικά μισθολόγια.
Η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά της ΕΑΣ σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ:
Α Ι Τ Η Σ Η
ΟΝΟΜΑ:
ΕΠΩΝΥΜΟ:
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:
ΜΗΤΡΩΝΥΜΟ:
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
Αρ. ΔΑΤ:
ΑΜΑ ΙΚΑ:
ΑΜΚΑ:
ΑΦΜ:
Τηλ.
Αθήνα ……………… 2018
Π Ρ Ο Σ
ΤΟΝ Ε.Φ.Κ.Α.
Είμαι συνταξιούχος του Φορέα σας (πρώην δημόσιος υπάλληλος/στρατιωτικός/πανεπι-στημιακός κ.ά.) από το έτος ……..
Όταν συνταξιοδοτήθηκα, η κύρια σύνταξή μου (ή οι κύριες συντάξεις μου) ανερχόταν σε ποσό άνω των 1.400,01 € (μικτά).
Από ……….. μέχρι και σήμερα καταβάλλω την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
Όμως οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 και του άρθρου 11 του ν. 3865/ 2010, με τις οποίες επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στις συντάξεις του Δημοσίου από 3-10% (κλιμακωτά) κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την υπ’αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επίσης οι ρυθμίσεις του άρθρου 44 παρ. 10 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 2 παρ. 13 του ν. 4002/2011, με τις οποίες αυξήθηκε το ύψος της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου από 6-14% αντίστοιχα, κρίθηκαν με την ίδια απόφαση (244/2017 ΕλΣυν) αντίθετες στα άρθρα 4 (παρ.1 και 5), 22 (παρ.5) και 25 (παρ.1 και 4) του Συντάγματος καθώς και με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΔΑ.
Επειδή μετά την 9-2-2017, οπότε και δημο-σιεύθηκε η υπ’αριθ. 244/2017 απόφαση του
Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο θεσμός της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του και από την ημερομηνία εκείνη δεν πρέπει να εφαρμόζεται.
Α Ι Τ Ο Υ Μ Α Ι
με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου
α)Να μου επιστρέψετε τις εισφορές που παράνομα μου παρακρατήσατε από …….. (ημερομηνία έναρξης καταβολής ΕΑΣ), άλλως από 9-2-2017 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ. 244/2017 απόφασης του ΕλΣυν), μέχρι και σήμερα, αφού οι διατάξεις που προέβλεπαν την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων και την μεταγενέστερη αύξησή της κρίθηκαν αμετακλήτως αντισυνταγματικές.
β)Να πάψετε από τούδε και στο εξής να μου παρακρατείτε την ως άνω Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αφού, μετά την κήρυξή της ως ευθέως αντισυνταγματικής, δεν έχει θέση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
… αιτ……..
ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως επιλέγουμε Οικογενειακό ιατρό ΕΣΥ και πως κάνουμε την εγγραφή.

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Στο πλαίσιο της  υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε Οικογενειακό Ιατρό  ( Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο, Παιδίατρο ), σας ενημερώνουμε ότι έχετε αυτόματα αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο Οικογενειακό Ιατρό της επιλογής σας Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: –  μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής  ή –  σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  ή –  απ’ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό. Για την  αίτηση σας μέσω της εφαρμογής  ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα: 1 . Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα ( rdv.ehealthnet.gr ), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ 2 . Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων σας (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρω...

Taxisnet:Πώς μπορείτε να δηλώσετε ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους. Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις της πρώτης τους κατοικίας, καθώς αυτή δεν προστατεύεται έναντι των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που μπορεί να επιβάλει το Δημόσιο. Δείτε πώς θα δήλωσετε τον μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό στο taxisnet. Μόνο «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.    Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο taxisnet.     Τα βήματα που πρέπει να ακο...

Ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων-Το πλαίσιο της ρύθμισης.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται πλέον από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Η εν λόγω διάταξη εναρμονίζει τον Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος (ΚΦΕ) με την απόφαση 330/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι κάθε σύζυγος μπορεί να υποβάλλει χωριστή ηλεκτρονική δήλωση φόρου εισοδήματος, καθόσον δεν συντρέχει προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης. Η απόφαση του ΣτΕ ερείδεται στις αρχές του Συντάγματος περί ισότητας και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εως τώρα, ο ΚΦΕ προέβλεπε ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πλέον, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει  με ανέκκλητη δήλωσή του έως την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος...