Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Μέσω του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που κατατέθηκε στην Βουλή το Σάββατο, οι οφειλέτες-επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε πως αν και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανέρχονται στις 400.000, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσες εξ αυτών τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Κατά τον ίδιο, στόχος του πλαισίου είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες φάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο υπουργός τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, διευκρινίζοντας ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία όπως διαβεβαίωσε ως τότε θα είναι «πλήρως έτοιμη».
Ερωτηθείς στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών στελεχών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα εμπλέκονται στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων οφειλών, σημείωσε ότι προετοιμάζεται σχετική διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Πρώτα θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετά να ακολουθήσει η ρύθμιση αυτή», είπε.

Ο νέος μηχανισμός

Το νέο πλαίσιο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές έως και τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω, που είναι σε λειτουργία.
Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
Ο οφειλέτης αφού εκκινήσει την διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι πιστωτές προστατεύονται ως εξής:
1) Οι μικροί πιστωτές, μπορούν να διεκδικήσουν το σύνολο των απαιτήσεων τους
2) Εκκίνηση διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης
3) Δικλείδες ασφαλείας που εντοπίζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές»:
· Άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου
· Προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων
· Απειλή αναβίωσης του συνόλου των χρεών, αν ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους του συμβιβασμού
Όσον αφορά την προστασία των οφειλετών η νομοθεσία προβλέπει:
1) Χρονικά προσδιορισμένη αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του
2) Σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας
3) Υλοποίηση της διαδικασίας από ειδικό πληροφοριακό σύστημα

Οι υποβολές αιτήσεων θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Πηγή:cnn.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πριμ των 14.000 ευρώ στις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Εκδόθηκε η πρόσκληση για την εφαρµογή του Μέτρου 6.3 «Ενίσχυση Μικρών Εκµεταλλεύσεων» µε τη διαδικασία αιτήσεων να ξεκινά στις 4 Μαρτίου και να διαρκεί µέχρι τις 15 Μαΐου. Σύµφωνα µε το κείµενο της προκήρυξης, το Μέτρο εφαρµόζεται σε δηµοτικές και τοπικές κοινότητες στην επικράτεια της χώρας µε πληθυσµό έως και 5.000 κατοίκους, εκτός από κάποιες αστικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι σηµαντική, παρέχοντας στήριξη σε φυσικά πρόσωπα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάµενων µικρών εκµεταλλεύσεών τους. Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και του µέτρου είναι τα εξής: 1.∆ικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του µέτρου είναι οι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκµεταλλεύσεων ως επαγγελµατίες γεωργοί (όχι νεοεισερχόµενοι), που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε για το έτος 2018. 2.Οι υποψήφιοι έχουν µέσο όρο ατοµικών αγροτικών εισοδηµάτων των διαθέσιµων φορολογικών στοιχείων των

ΚΕΑ - Τα κριτήρια ένταξης, η διαδικασία, και όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του από 1/11/2018 .

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, για τον καθορισμό των  όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης  από την 1η Νοεμβρίου 2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.)   Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εφεξής πρόγραμμα ή Κ.Ε.Α.) είναι προνοιακό πρόγραμμα που συνδυάζει: 1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. 2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος, με: - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων. - Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. - Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. - Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπα

Ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως 1η Μαρτίου 2018 θα λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες σύμφωνα με νέα διάταξη που θα εισαχθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας  Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου γίνεται γνωστό ότι στο σχέδιο νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις» προωθείται διάταξη με την οποία παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη στους ανασφάλιστους υπερήλικες  καθώς και στα μέλη οικογενείας τους, από 1/3/2017 έως 28/2/2018.  Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική ρύθμιση θα αφορά και άλλες κατηγορίες πολιτών όπως μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πρώην έμποροι και ειδικές κατηγορίες πρώην εργαζομένων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.  Παράλληλα σε ισχύ είναι η ρύθμιση της χορήγησης επιδόματος από τον ΟΓΑ σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη και πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:  Δεν λαμβάνουν ή δεν δικα