Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό Μέρισμα: Ίσως και πληρωμή δόσης ενήμερων δανείων, με πρόταση για τροπολογία στο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται τη Δευτέρα.

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη διανομή του.Ποιοι δικαιούνται και πότε θα καταβληθεί. Είναι ακατάσχετο. Δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Εφάπαξ παροχή μερίσματος για εισόδημα 5.000 ευρώ με προσαύξηση ανάλογα με τον αριθμό ανέργων στην οικογένεια. 150 εκ. ευρώ στους στρατιωτικούς κατά την απόφαση του ΣτΕ. 250 εκ. ευρώ σε συνεπείς δανειολήπτες.
Εναλλακτικό τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που διαφοροποιούνται από εκείνες της κυβέρνησης, προτείνουν 4 ανεξάρτητοι βουλευτές με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν τη συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας, η οποία δεν επεκτάθηκε λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση.
Οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Καρράς και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, προτείνουν αρχικά σε σχέση με την εφάπαξ παροχή για τα οικονομικά αδύναμα πρόσωπα και ευάλωτα νοικοκυριά, τη διανομή 220 εκατομμυρίων ευρώ με κριτήριο το ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ για έκαστο δικαιούχο και:
-για πενταμελή και άνω οικογένεια με 3 ανέργους προσαύξηση του ποσού κατά 800 ευρώ
-για τετραμελή οικογένεια με 3 ανέργους προσαύξηση του ποσού κατά 600 ευρώ
-για τριμελή οικογένεια με 2 ανέργους κατά 400 ευρώ
-για διμελή οικογένεια με 1 άνεργο κατά 200 ευρώ.
Παράλληλα, προτείνουν 250 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν σε συνεπείς δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για κάθε δάνειο που είναι ενήμερο την 1/12/2017 χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, να καταβάλλεται από το δημόσιο στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη ποσό ίσο με τη δόση του Δεκεμβρίου 2017 και μέχρι ύψους 500 ευρώ.
Τρίτον, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προτείνουν τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εοσοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ίσο με το επίδομα 2 μηνών με ακριβώς τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις και την ίδια μεθοδολογία.
Τέλος, προτείνουν την καταβολή ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ στους στρατιωτικούς προς εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων στο ΣτΕ που τους δικαίωσαν και τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά να προβλεφθούν με ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του 2018.
Οι ίδιοι επιχειρούν να καταρρίψουν και την κυβερνητική ρητορική περί προέλευσης της υπερ-απόδοσης από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εισφορών λόγω αύξησης των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των 720 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από:
-τη μη καταβολή 2 δόσεων του ΚΕΑ εντός του 2017: 97 εκ. ευρώ
-τη μη χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ: 230 εκ. ευρώ
-τη μη καταβολή ποσού για πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες πλήρους ανέχεια και είχε ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό 2017: 100 εκ. ευρώ
-τη μη υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής: 300 εκ. ευρώ.»
Δεδομένης της ανατροπής του κοινοβουλευτικού έργου λόγω του εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός και της μεταφοράς της συνεδρίασης στην Ολομέλεια για τη Δευτέρα, δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο αλλαγών.
Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε την τροπολογία
 Το νομοσχέδιο  συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σε μία συνεδρίαση από την Ολομέλεια, δηλαδή ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κι αυτό για να προλάβουν οι υπηρεσίες να καταβάλουν στους δικαιούχους τις ενισχύσεις με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα νε το νομοσχέδιο, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει επακριβώς το ποσό, τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίαςς, διαμονής και άλλα, τις κατηγορίες των δικαιούχων, τη βάση, τον τρόπο υπολογισμού και το ακριβές ποσό που θα διανεμηθεί ανά κατηγορία δικαιούχων, αλλά και ο τρόπος που θα ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός, το μέρισμα θα ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του ποσού των 720 εκατ., ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι για οικογένειες με δύο παιδιά:
• για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
• για εισόδημα 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ και
• για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,
• για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
• για εισόδημα 9000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και
• για εισόδημα 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.
Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:
• για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ,
• για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και
• για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο, με το άρθρο 2, προβλέπεται και η επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους με τη σύνταξη Δεκεμβρίου. Ενδεικτικά:
• Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
• Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
• Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
Τέλος, με το άρθρο 3 προβλέπεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Πρόκειται, για τα 360 εκατ. που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε μην υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. 

ΠΗΓΗ:ΟΕΝΕΤ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πριμ των 14.000 ευρώ στις μικρές εκμεταλλεύσεις.

Εκδόθηκε η πρόσκληση για την εφαρµογή του Μέτρου 6.3 «Ενίσχυση Μικρών Εκµεταλλεύσεων» µε τη διαδικασία αιτήσεων να ξεκινά στις 4 Μαρτίου και να διαρκεί µέχρι τις 15 Μαΐου. Σύµφωνα µε το κείµενο της προκήρυξης, το Μέτρο εφαρµόζεται σε δηµοτικές και τοπικές κοινότητες στην επικράτεια της χώρας µε πληθυσµό έως και 5.000 κατοίκους, εκτός από κάποιες αστικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου η αγροτική δραστηριότητα δεν είναι σηµαντική, παρέχοντας στήριξη σε φυσικά πρόσωπα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάµενων µικρών εκµεταλλεύσεών τους. Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης και του µέτρου είναι τα εξής: 1.∆ικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του µέτρου είναι οι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκµεταλλεύσεων ως επαγγελµατίες γεωργοί (όχι νεοεισερχόµενοι), που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε για το έτος 2018. 2.Οι υποψήφιοι έχουν µέσο όρο ατοµικών αγροτικών εισοδηµάτων των διαθέσιµων φορολογικών στοιχείων των

ΚΕΑ - Τα κριτήρια ένταξης, η διαδικασία, και όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του από 1/11/2018 .

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, για τον καθορισμό των  όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης  από την 1η Νοεμβρίου 2018 Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.)   Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (εφεξής πρόγραμμα ή Κ.Ε.Α.) είναι προνοιακό πρόγραμμα που συνδυάζει: 1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. 2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος, με: - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων. - Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. - Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. - Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπα

Ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως 1η Μαρτίου 2018 θα λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες σύμφωνα με νέα διάταξη που θα εισαχθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας  Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου γίνεται γνωστό ότι στο σχέδιο νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις» προωθείται διάταξη με την οποία παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη στους ανασφάλιστους υπερήλικες  καθώς και στα μέλη οικογενείας τους, από 1/3/2017 έως 28/2/2018.  Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική ρύθμιση θα αφορά και άλλες κατηγορίες πολιτών όπως μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πρώην έμποροι και ειδικές κατηγορίες πρώην εργαζομένων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.  Παράλληλα σε ισχύ είναι η ρύθμιση της χορήγησης επιδόματος από τον ΟΓΑ σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους αλλά δεν λαμβάνουν σύνταξη και πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:  Δεν λαμβάνουν ή δεν δικα